~ MaDAh pEnA UsaNG ~

::.. Semarakkan Perjuangan Kembalikan Keizzahan ..::

11:44 AM

Sempadan.. Mengongkong dan terkongkong..

Posted by shoutulizzah

Macam-macam kerenah manusia hari ini.. macam-macam perangai.. macam-macam tabiat.. macam-macam rupa.. itulah variasi manusia yang Allah ciptakan.. Bak kata pepatah Melayu, 'rambut sama hitam, hati lain-lain'. Fenomena hari ini sudah tidak sama lagi, rambut dah tak sama hitam. Kebanyakan hari ini cuba ingin menjadi sebaliknya. Meniru orang lain. Yang Melayu ingin menjadi oghang puteh. Rambut yang hitam diwarnakan jadi wana hijau, merah, biru, perang, kuning. Pakaian yang dipakai pula tak cukup kain.. kecik dan ketat macam baju saiz kanak-kanak. Kalau diukur dari segi kemampuan kebanyakan orang hari ini, cukup mampu untuk membeli pakaian mengikut saiz badan malah berlebih-lebih kain. Tapi mereka memilih untuk membeli pakaian saiz adik-adik dan anak-anak mereka.

Yang selama ini hidup kat bumi Malaysia, percakapan seharian dalam Bahasa Melayu.. memilih untuk bercakap dalam Bahasa Inggeris. Meniru sleng oghang puteh. Yang tak pandai cakap pun, buat-buat pandai kerana takut digelar kuno. Mungkin banyak terpengaruh dengan rancangan televisyen.."I sound sillly when I speak in Malay you know?". Lemah dalam Bahasa Inggeris menyebabkan negara mundur, tidak mampu untuk maju, ekonomi tak akan berkembang. Ye ke? Ye.. tapi bukan secara keseluruhannya. Jepun masih mampu maju dengan mengagungkan bahasa ibundanya. Mereka yang ingin belajar, yang ingin melabur dan berurus niaga, yang ingin menetap di Jepun, kesemuanya terlebih dahulu perlu sedikit sebanyak belajar bahasa Jepun. Buku-buku pelajaran di sana juga masih menggunakan bahasa Jepun. Hari ini Jepun mampu menjadi salah sebuah negara yang moden, maju dan ekonominya juga pesat. Pelajar-pelajarnya juga adalah antara yang terbaik. Keluaran barangannya juga adalah yang terbaik, terkenal seluruh dunia, mampu dipasarkan di pasaran antarabangsa dan turut mampu bersaing dengan negara-negara pengeluar besar yang lain(Amerika antaranya). Malah mereka lebih berjaya dari Malaysia sedangkan dahulu negaranya lebih mundur dari Malaysia selepas Perang Dunia Kedua. Jadi mengapa kita tidak mengambil Jepun sebagai rujukan sebaliknya terus menggagungkan bahasa asing, English? Mengapa had-had ini diwujudkan sedangkan jelas terbukti ianya tidak menyekat sebarang perkembangan.

Mengapa kita begitu mengagungkan bahasa luar? Muzik luar? Terikut-ikut dengan budaya luar? Meniru cara kehidupan mereka? Sedang mereka tidak pernah untuk meniru apa-apa daripada kita malah perkara-perkara tersebut lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan. Malah kita punya lebih banyak perkara yang boleh dibanggakan dari negara luar.

Berlaku situasi lain pula di mana sesetengah had/sempadan diletakkan. Kalau pergi interview atau ingin dapat keje jangan pakai tudung labuh, jangan pakai kopiah, songkok dan sebagainya. Jangan berkerudung sangat (tertutup), tak fashionable, nanti tak de orang nak. Waktu orientasi jangan pakai tudung labuh nanti freshie takut nak dekat. Macam-macam pandangan dan persepsi. Saya tidak menyatakan ianya salah 100%, mungkin ianya sebagai langkah berjaga-jaga tetapi tanpa kita sedar atau tak, sebenarnya sempadan-sempadan itu tak wujud langsung bagi sesetengah situasi atau tempat tapi kita sebenarnya yang mewujudkan sempadan itu. Bagi saya selagi mana ada kelonggaran, selagi mana had/sempadan itu tidak wujud maka teruskan dengan apa yang ingin kita lakukan. Kenapa? Kerana setelah had itu telah diwujudkan, adakah kita masih berpeluang melakukannya? Jangan kita terlalu beri perhatian dengan persepsi masyarakat sehingga menghadkan tindakan dan mengongkong pemikiran kita kepada konteks yang lebih luas.

Semua ini hanya dunia semata...

1 comments:

Anonymous said...

Comment puis-je empĂȘcher Firefox de l'ouverture d'un site qui a un virus?